De bosrand

Recreëren op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. In het ontwerp wordt dit concept zichtbaar in een subtiele overgang van een heuvelachtig boslandschap naar een meer open ontwerp met ruimte voor waterberging.

In het zuidwesterlijk deel van het ontwerp ligt de nadruk op glooiing in het landschap en de aanwezigheid van de Grove Den, Berk, Krenteboompje en Lijsterbes. De vormgeving van het landschap sluit aan bij de heuvelachtige bospercelen die aan de westkant van het ontwerp liggen. Aan de noordoostelijke kant van het ontwerp is er juist veel meer aandacht voor openheid, wadi’s (waterbeheer), Eik, Beuk, Berk, en diverse bloesemrijke heesters. Dit karakter sluit goed aan op het meer open landschap van de Gelderse Vallei. De aanplant van de bomen en bosschages worden vormgegeven als groene vingers die vanuit de kavelgrens het plangebied in steken. Zo ontstaan er in het ontwerp verschillende open en gesloten ruimtes. De open ruimtes geven mooie zichtlijnen het gebied in vanaf de omliggende wegen.

Het ontwerp laat zo een overgang van twee landschapstypen zien, zonder hier een harde grens in te maken. Dat is een sterke verandering ten opzichte van de huidige situatie, waar een strakke bosrand zichtbaar is. Juist het creëren van een geleidelijke zoomvegetatie geeft het landschap een veel natuurlijkere uitstraling. Dit wordt extra versterkt door de toepassing van extensief beheerde bosgrond, waar o.a. grassen, varens, bramen en wilde bloemen ruimte krijgen zicht te ontwikkelen. In de delen van het ontwerp die meer openheid hebben en zodoende ook meer zonlicht, zal vanzelfsprekend meer gras kunnen ontwikkelen. De wadi’s kunnen zodoende als extensief beheerde kruidenrijke zones ontwikkeld worden. De combinatie van hoge grassen en bij tijd natte omstandigheden geeft de ruimte voor de ontwikkeling van een divers landschap met kansen voor flora en fauna.

De recreatiewoningen zijn speels verspreid over het terrein, maar volgen de leidende route van de toegangsweg. De weg heeft in het bosrijke deel een speels karakter, wat aansluit bij het heuvelige landschap. In het open deel is de weg rechter van vorm en meer praktisch aangelegd aan de rand van het plangebied, wat een knipoog is naar de rechtlijnigheid die we terugzien in de verkaveling van de Gelderse Vallei. De speelse plaatsing van de recreatiewoningen en de diversiteit van groenaanplant in het gebied, geven elke woning een eigen beleving. Dit speelt in op de diversiteit in wensen bij recreatie. Waar de ene recreant graag in de zon zit, wenst de ander juist schaduw. Waar de één graag een huisje in het bos heeft, houdt de ander meer van openheid of water. Zo voorziet het ontwerp in deze veelzijdige vraag.

 

Analyse & Inpassing

Ontwerp

Beplantingsplan